Elintarvikeskandaali puhuttaa: Näin Kalavale-yrittäjät perustelevat jymäytystä

“Huijaus Kalajoelta”. “Voiko tällainen jymäytys mennä läpi?”. Viime aikoina moni sosiaalisen median käyttäjä on hieraissut silmiään. Mikä on tämä suomalainen Kalavale, josta niin kovasti kuhistaan? Kalajoelta on alkanut tihkua huhuja uudesta, innovatiivisesta artesaanisäilykkeestä.

Porkkanaa purkitetaan lohena ja munakoisoa sillinä

Kalavale.net -verkkosivulla kerrotaan, että vanha kalastaja Svensson savustaa Kalajoella porkkanaa kuin lohta ja säilöö purkkiin. Silliäkin häneltä löytyy, paitsi että siinä ei ole silliä ollenkaan! Sillitön silli onkin munakoisoa, joka on valmistettu naapurikylän palkitulta sillimestarilta “lainatulla” reseptillä. Mistä oikein on kyse?

Kaksi makua: Savu & Suola Porkkana sekä Sillitön Munakoiso.

Kalavale on kahden varsinais-suomalaisen ravintoloitsijan, Marjaana Pohjolan ja Katariina Vesterisen kehittämä uutuustuotesarja. Sarjaan kuuluu tällä hetkellä kaksi heti käyttövalmista artesaanisäilykettä: Savu & Suola Porkkana sekä Sillitön Munakoiso.

“Porkkalanakin” tunnettu savustettu porkkanalastu muistuttaa maultaan perinteistä kylmäsavustettua lohta. Se valmistetaan Kalajoella perinteisessä savusaunassa. Sillitön munakoiso on maukkaan sinappinen, suutuntumaltaan sopivan napakka herkku, joka toimii erinomaisesti saaristolaisleipäpalan päällä.

Ekologinen, vegaaninen ja herkullinen

Kalavale tuotteet

Kalavale-purkit ovat kauniita ja toimivat keittiössä värikkäänä koristeena, kunnes päätyvät lautaselle.

Kasvipohjaiset Kalavale-tuotteet on suunniteltu säilymään huoneenlämmössä, joten ne eivät tarvitse kylmäsäilytystä. Avattuna sisältö ei taas säily kauaa, sillä se katoaa kuin itsestään herkuttelijoiden suihin. Kalavale-säilykkeet ovat vegaanisia, pitkään säilyviä nykyaikaisen herkkusuun valintoja.

“Halusimme kehittää kestävän ja herkullisen, kasvipohjaisen vaihtoehdon kalasäilykkeille”, kertoo ravintola Kuorestakin tuttu Marjaana Pohjola.

“Kalavale on tuotesarja, joka sopii nykypäivän vastuulliselle kuluttajalle: se on ekologinen, helppo käyttää sekä erittäin hyvän makuinen”, toteaa yrittäjäkollega Katariina Vesterinen.

Yritimme tavoittaa myös kalastaja Svenssonia haastatteluun, mutta hän ei vastannut yhteydenottopyyntöihin.